Sunday, September 12, 2004

Česká premiéra filmu "Fahrenheit 9/11"

Tak Česká republika má za sebou premiéru filmu Michaela Moora "Fahrenheit 9/11". Musím se nejdřív omluvit Vojtěchovi, protože jsem mu už psal o tomto filmu asi před měsícem a on nevěděl o co jde. Vojto, promiň.
Dnes jsem četl recenzi Mirky Spačilové na idnes.cz. Ne že bych čekal, že pí. Spáčilová napíše kladnou kritiku, protože jsem četl jen jednu její pozitivní recenzi během mého života, ale přesto některé její postřehy mě nedaly nereagovat. Nebudu hodnotit film jako takový, to nechám na posouzení každého jednotlivce. M. Moore se sám vyjádřil, že jeho snaha byla ukázat Bushe v jiném světle než oficiální propaganda a změnit politické klima v USA. Sama pí. Spáčilová to uvádí ve své jiné recenzi. Takže podle mě není otázka zda to je či není propaganda, ale proč to Moore natočil tímhle způsobem. Co ho vůbec vedlo k natočení tohoto snímku!? Pouhá nenávist k Bushovi a Moorovy liberální postoje? Jsem v USA už asi 8 měsíců a sleduji místní sdělovací prostředky, zejména ty obrazové. Všechny hlavní zpravodajské stanice jsou jedna velká propaganda Bushe a jeho partaje. A to nemluvím o Fox News, která je hlásnou troubou vlády jako byla Československá televize během 80.let hlásnou troubou husákova režimu. Bohužel i CNN neříká vše, co by měla. Sdělovací prostředky vždy byly hlídací pes demokracie. Ne teď a ne tady. A proč. Důvod je jediný. Strach a obava, aby vyjádření jiného názoru než oficiálního, poukázání na to co vláda dělá špatně nebylo označeno za protiamerické a nepatriotické. Tak jakápak propaganda. Dva příklady z poslední doby. Cheney řekl, že pokud američané udělají chybu a zvolí protikandidáta, Amerika bude mít další teroristický útok. Vědí snad o něčem, o čem my ne? Strach!!! Včera při rozhovoru o nějakém filmovém festivalu, jeho organizátorka uvedla, že názory Moora nejsou proamerické a není zván. Co k tomu dodat. Husákův režim označoval lidi s jiným názorem za protisocialistické živly, Bushova propaganda za protiamerické. Jaká podobnost!!! Vzpomínám si na další příklad. To jsme ještě žili v Čechách, v Praze. Asi měsíc, nevím to už přesně, po útocích na WTC měla CNN vysílat dokument s názvem "Co se skutečně stalo 11/9". NIKDY se nevysílal. Proč? Že by kvůli finančnímu napojení Saudů na vlastníka CNN? Já považuji Moorův hlas za jeden z mála, který ukazuje, že ne vše Bush dělá dobře!! Od toho novináři a publicisté jsou, Mirko!
A Mirko, použít slovo bezbranný pro Bushe? To je trochu silný kafe. Bezbranný muž nezaútočí proti jiné zemi a nebude vraždit skutečně bezbranné lidi. Bezbranný nevydá dokument, The Patriot Act, který
omezuje lidská práva a občanské svobody způsobem, jakým to v historii USA nebylo. To je krok zpět v tolik vždy vyzdvihované americké demokracii. Bezbranný nevytváří permanentní atmosféru strachu ve společnosti, aby se mu lépe ovládala. Bezbranný nepřipravý 45 milionů američanů o možnost dovolit si zdravotní pojištění. Mohl bych pokračovat. Spíš než poslouchat rady M. Spáčilové, běžte na film a vytvořte si svůj vlastní názor.