Wednesday, December 21, 2005

Zuby

Název mi připomíná jeden hodně starý bakalářský příběh s Vladimírem Menšíkem a Stellou Zázvorkou v hlavních rolích. A jako většina těchto příběhů, i tento byl humorný. Ne tak už můj vlastní "bakalářský příběh".
Je to už více než dva měsíce co mě začal bolet zub, který mám několikrát spravován a kde je velká výplň. Nejdřív to bylo jen trochu citlivé na horké a studené a také při kousání, pak to začalo trochu krvácet při čištění zubů, ale stále nic dramatického. Kdo se ale žene k zubaři a pak jsem tušil, že větší bolest bude při úhradě než při samotném zákroku. Nicméně, když jsem nastydnul tak bolest začala být vskutku nesnesitelná, že mě i budila v noci ze spaní a musel jsem brát ibuprofen. Díky mé neznalosti fungování místních zubních ordinací, Jesse mě objednal k návštěvě. Je to kousek od nás, prakticky za rohem. Příjemný doktor měl však pro mě nepříjemnou zprávu. Ona výplň praskla a nad ní se tam udělal kaz. Díky té prasklince se tam dostávalo jídlo a horké či studené nápoje, takže to zasáhlo i nerv zubu. Takže mi doporučil vzhledem k mému relativně mladému věku (hahaha) zub zachránit a nevytrhnout. Moje první otázka byla ovšem na cenu. Podle jeho představ to mělo být kolem $700. Jak jsem se později přesvědčil, tak jeho představy byly značně podhodnocené. Asi jeho taktika. Dal mi doporučení pro specialistu. Snažili jsme se nejdříve najít něco levnějšího. I Sallie pomáhala. Bohužel, všude mně bylo řečeno, že léčení zubního nervu je dost drahé a ceny budou spíš vyšší než mi doktor řekl. Ovšem, že byly. Po objednání ke specialistovi jsem se dozvěděl, že to bude stát $1250. Z toho mě ten zub úplně přestal bolet a sanice mi spadla hodně hluboko. Zatím jsem měl dvě schůzky. Doktor je fajn, narval do mě spoustu novocainu. Tady se vás nikdo neptá, zda chcete injeckci na znecitlivění. Tady je to povinnost lékaře. Ptal se mě na Československo a jeho rozdělení, jak vzniklo a kdo byl nakonec ten, kdo chtěl rozdělení víc. Mezi řečí mi taky sdělil, že budu muset jít zpátky ke svému zubaři a ten mi na vylečený zub nasadí korunku. Takže budu platit dál. To už jsem ale měl pusu plnou nástrojů a tak jsem nemohl ani protestovat či jen vyjádřit údiv - zděšení. Tento čtvrtek mám poslední schůzku a pak se musím ještě objednat na tu korunku. Počítám, že konečná cena by se mohla pohybovat kolem $1500. Já vím, za tu cenu bych koupil letenku do Prahy a zaplatil zubaře tam a možná by něco ještě zbylo, jenže několik okolností bylo proti. Jednak ta bolest byla dost nesnesitelná, že nevím, jestli bych mohl čekat déle a pak jestli bych zvládl cestu letadlem do Prahy. Ta léčba bude skoro měsíční a já si teď nemohu dovolit nebýt měsíc tady. Poslední, ovšem ne zanedbatelná věc je, že nemám vstupní studentské vízum, o které musím zažádat na americké ambasádě v Praze. Pitomá byrokracie. Mohl bych tedy normálně vycestovat, ale už byl se nemohl vrátit zpět, přestože mám legální status být tady. Takže mi nic jiného nezbylo, než platit. A tento zákrok pojišťovna neplatí. Vůbec pojištění na zubaře je tu problém. Buď hradí jen směšnou částku či vůbec nic. I pro Američany je to rok u zdravotní pojišťovny, než je pojistí na zubaře. Kapitalismus v tom nejryzejším podání.
Jestli si někdy někdo z vás bude chtít stěžovat na české zdravotnictví, vzpomeňte si na tohle a rozmyslete si to hned dvakrát. Moc si v Čechách nevážíme jaké sociální výhody tam máme.