Sunday, April 30, 2006

Byl 1. máj, byl stávky čas

Evropa a Česká republika budou zítra slavit Svátek práce. Ať už to bude každoroční taškařice mezi náckama a anarchistama, nebo sraz důchodců letos na Výstavišti, protože Letná byla zadaná, tak u nás se tento den neslaví. Tady Svátek práce připadá na jiný den a jiný měsíc. Nicméně i New York bude mít letos svoji prvomájovou taškařici a to v podobě plánované stávky ilegálních pracovníků. Jsem na to zvědavý, protože město funguje hlavně díky nim. Počínaje restauracemi a konče hotelovými službami. Problém imigrantů je hlavně letos velice žhavé téma, protože je to volební rok do Kongresu a tak se sbírají bodíky, kde se dá. Otázka taky je, jak hodně to zamíchá složením obou komor Kongresu. Republikáni jsou v tomto tématu rozdělení od silně xenofobních poslanců, kteří se dožadují postavení zdi mezi Mexikem a USA a označení všech ilegálů a lidí, kteří jim jen pomáhají, jako např. humanitární a jim podobné organizace, za kriminální živly, až po velice liberální názory, jako např. názor starosty New York City, že je nereálné okamžitě deportovat 11 miliónů ilegálních přistěhovalců, protože v tomhle případě může NYC být zavřeno. Mr. B. je překvapivě někde uprostřed. Aby ne, když poslední průzkum mu dává jen 32% hlasů lidí, kteří schvalují jeho počínání v Bílém domě. A Demokraté se snaží z toho všeho vytěžit politický kapitál a kdo je může za to vinit.
Já souhlasím, že je třeba něco s tím udělat. Ne však stavět zase nějaké zdi, ale zlepšit kontrolu na americko-mexické hranici. Více pracovníků a lepší vybavení. V Iráku se utápějí milardy dolarů na zabíjení, tak proč pár miliard nedat na něco, co je doma a bude určitě prospěšnější než válčení. Asi proto, že tam dole u mexických hranic nemá více prezident a Mr. B. kamarádi svoje finační zájmy. Vlastně mají. Nechat hranici propustnou, protože i oni zaměstnávají tyto lidi a platí jim jen minimální mzdu, za kterou by žádný američan nehnul ani prstem, která je ovšem stále větší než by měli v Mexiku. A dokud se ekonomická situace mexičanů nezlepší, stále budou překračovat hranici a hledat americký sen. Většina z nich posílá vydělané peníze domů do Mexika rodinám.
S jedním ale musím s odpůrci souhlasit. Je nutné, aby se tito imigranti převážně hovořící španělsky asimilovali do společnosti, naučili se anglicky a obohatili americkou společnost tak jako to udělali přistěhovalci z Irska, Německa, Itálie či Východní Evropy. To dělá společnost silnou, zajímavou a úspěšnou. Ne vytváření nějaké vlastní, pouze španělsky hovoří pseudospolečnosti. I mě naštvalo, když na demostraci za uznání jejich práv a požadvků zůstat legálně vlály mexické vlajky. To byla chyba, kterou si organizátoři uvědomili a na dalších akcích už to byly vlajky americké. Protože stále to jsou Spojené státy americké a ne mexické.
Existuje tu velice trefné a hezké přirovnání americké společnosti - the melting pot. Je však nutné, aby se ten kotel stále tavil, nikoliv aby přetekl.
P.S. Nezapomeňte zítra své milé políbit pod rozkvetlou třešní!