Wednesday, May 31, 2006

A zítra se bude tančit všude! Zase?

Tak se vám to blíží. A vůbec vám nezávidím. Já volit nejdu. Ne že bych nemohl, ale jednak koho a pak volit někoho v Jihočeském kraji, o kterém nemám ani ponětí a jejichž kandidátka je pro volby ze zahraničí, mi připadá zvláštní. Sledoval jsem předvolební čas občas se zábavou (padla facka, padla na sále) a pak se zděšením. To, bohužel, čím dál tím víc. Letošní kampaň se mi jevila jako jedna z nejhorších od listopadu '89. Slušnost a politická kultura byla z politiky vyhnána a byla nahrazena kultem vlády jedné osoby. Celá 90. léta jsem volil ODS. Tehdy jsem cítil, že po levicovém experimentu potřebujeme něco pravicového. Jenže pak se k moci dostali lidé, s jejichž názory jsem nemohl souhlasit a prof. Klaus se stal čím dál víc samolibější a zahleděný do sebe. Pak jsem volil unionisty a nakonec i soc-demáky s preferenčními hlasy pro Buzkovou. Měl jsem tu holku rád a ona byla zárukou, aspoň pro mě, že ČSSD neuhne příliš doleva. Ale i to se změnilo. Buzková a další jsou pryč. Buď odešli sami nebo byli odejiti a k moci se dostali opět lidé, s jejichž názory nemohu souhlasit.
To, co proběhlo v sociální demokracii bych označil za komunistický převrat. Nejdříve byli odstraněni slušní lidé. Premiéra Špidlu doslova ze dne na den odstavili do Bruselu, protože byl pro ně příliš slušný. Pak tam dali Grosse, i když bylo jasné, že to nemůže zvládnout a dovednou mediální kampaní ho naprosto znemožnili. Neříkejte mi, že o jeho transakcích s bytem se nevědělo dřív. A tak se konečně k moci dostal egoistický, samolibý populista Paroubek, který se obklopil sobě podobnými lidmi. Jak se historie opakuje. Sebemilovník Rath, který ne nadarmo byl nejdříve v ODS, ale nemohl tam být s Klausem. To je jako dva kohouti na jednom smetišti. Tak odešel. Pak je tu bývalý herec Jandák. Bodrý moravský chlapík se sklenkou vína neustále v jehou ruce. Proč ne. To přece na lidové masy zabere. A zabírá. Je nejoblíbenějším politikem. "Takže soudruhu Paroubku, slova o pučistických metodách bych volil opatrněji, být vámi." Politická kultura se skutečně změnila. Jeden člověk uzurpoval veškerou moc ve straně a vládě do svých rukou. A musím souhlasit s Přenosylovou, že Paroubek se chová jako Mussolini. Nejde o lidské životy, jak mluvčí ČSSD nebo Paroubka uvedla jako příklad, že je nelze srovnávat, ale o politických styl typu diktátora, který srovnatelný je. Mimochodem. O čem hovoří politická nálada ve společnosti a v médiích, když pokaždé, kdy je Paroubek kritizován, je ten televizní pořad (ČT) zrušen nebo je redaktor odvolán (ČRo). I kdyby nešlo o přímý politický tlak na veřejnoprávní média, ale jen o sebecenzuru, tak to svědčí o tom, že něco není v pořádku. 16 let po revoluci se někteří vedoucí představitelé medií bojí prezentovat jiný názor než je názor premiéra vládnoucí strany. Neměl jsem rád Miloše Zemana, který neměl nikdy hezká slova pro novináře, ale k takové sebecenzurní náladě za něho nikdy nedošlo.
A pak je tu situace, kdy jsou parlamentem protlačovány zákony jen za pomoci komunistů. To taky o něčem vypovídá. Takže nám sociální demokracie více než zrudla a místo růží co tahle třeba třešně.
Menšinová vláda za jakékoliv podpory komunistů je pro mě nepřijatelná. A protože já volit nebudu, budu muset výsledek akceptovat, ale to nebude znamenat, že s tím budu souhlasit. Nicméně, ať už volby dopadnou jakokoliv, myslím, že dojde k patové situaci a nechutné dohady budou pokračovat a nakonec to může dopadnou jako v USA a bude se přepočítávat. Nebo taky ne. Uvidíme.
Šťastnou ruku.

Článek vyjadřuje mé osobní názory.

Monday, May 29, 2006

Flóra New Yorku

Dneska je to pár fotek květin, které jsem zachytil na mých toulkách New Yorkem. New York není jen betonová a skleněná džungle, ale dá se tu najít i spousta nádherných zelených zákoutí. Mimochodem, dnešní počasí je neuvěřitelné. Je 34˚C a může to ještě během dne vylézt výš. Máme dneska volný den, protože se slaví Memorial Day a tak to vyšlo. Ale být někde venku v tom teple, to už pro mě není.








Saturday, May 27, 2006

Zmrzlina

Léto se blíží a tak je čas zmrzliny. Ve středu nám jeden ze studentů v Bell School udělal velkou radost, protože jakožto majitel zmrzlinového vozu nám nabídl zmrzlinu zadarmo. Pro celou školu. Velice pěkné gesto, zvlášť když jedna porce stojí od 1.75 do 4 dolarů. Pro jednotlivce téměř nic, ale pro něj to bylo tak, že rozdal zmrzlinu asi za 200 dolarů. Málokdo by to udělal.
A tak když o půl dvanácté zmrzlinář přijel, letěli jsme všichni pro zmrzlinu tak rychle, že já jsem si zapoměl vzít foťák. Když jsem si pro něj došel, stáli ve frontě už jen učitelé a Yoko, která pracuje v kanceláři školy.

Tohle je majitel. Chlapík z Turecka jehož jméno je pro mě záhadou.

A pak je tu ještě Michael, učitel, který mě neučí a jeho "banana split".

No a nakonec moje maličkost, už bez zmrzliny, a Lorenzo, Ital, který, pokud si dobře vzpomínám, ani zmrzlinu neměl, což na na itala divné, ne? Mimochodem, Lorenzo odchází studovat na univerzitu, něco okolo létání a ani se se mnou, syčák, nerozloučil!

Já vím, vypadáme tak trochu jako "sestry Alanovy" s podobnou barvou trička, ale co?

Wednesday, May 17, 2006

Dva roky prázdnin - část třetí : Sbohem Will & Grace

Většina z vás zná aspoň jeden americký seriál. Pravděpodobně víc. Když jsem se sem nastěhoval, hledal jsem i já na tv obrazovce známe tváře a prostředí, protože jsem neměl ani páru, jak americké televizní stanice fungují natož pak co nabízejí. Tak jsem si našel mně známé seriály jako Akta X, Beverly Hills 90210, Mellrose Place či další a sledoval je tak dlouho jak to jen šlo. Ovšem postupem času jsem začal objevovat i nové, mně do té doby neznámé. Nejdřív to byl seriál s Whoopi Goldberg nazvaný prostě "Whoopi", který však záhy skončil. Pak to byl seriál "Friends". Já vím co si asi říkate! Vždyť to nebylo nic nového, běželo to na obrazovkách České televize už nějakou dobu. Já to však v Čechách nikdy nesledoval! Nevím, asi nebyl čas či mě to tehdy moc nezaujalo, ale tady jsem ten seriál skutečně objevil. A tak jsem nakonec s nimi prožíval i velké loučení v poslední epizodě. Nicméně to tu stále běží na kabelové stanici TBS a to několikrát týdně.
A tak po pár měsících tápaní a náhodném výběru jsem narazil na jeden potom můj nejoblíbenější sitcom Will & Grace, který vysílá stanice NBC a který se blíží ke svému závěru s poslední dvouhodinovou epizodou vysílanou tento čtvrtek. Osm let mohli diváci sledovat osudy čtyř přátel z Manhattanu. Dvou spolublydlících - Willa, gay právníka, a Grace, věčně hledající toho pravého. Pak je tu Jack. Willův nejlepší kamarád, velice okázalý a otevřený gay, který v životě neměl seriózní zaměstnání a jehož náklady hradí společně Will, Jackova matka a Karen, poslední ze čtveřice, která se provdala za bohatého obchodníka nejdříve pro peníze, ale pak se přeci jen do něj zamilovala. Seriál dosahoval obrovské popularity v puritánské Americe mě překvapující. Ukázal, že gay lidé se moc od ostatních neliší, mají podobné problémy či tužby jako ostatní a rozhodně nejsou nějakou sebrankou žijící někde v příšeří a toužící jen po sexu. Byl to velice odvážný krok od vedení NBC, protože v té době takový seriál, kde by hlavní postavou byl gay, neexistoval. Také se nedá přehlédnout účast plejády známých tvaří, kteří ztvárnili ať už je samé - Kevin Bacon, Martina Navrátilová, Rudy Galindo, Elton John, Sandra Bernhard, Cher (jednou jako ona sama a podruhé jako Bůh v Jackově snu), Candice Bergen, Jennifer Lopez - či nějakou roli - Debbie Reynolds jako matka Grace, Veronica Cartwright jako Jackova matka, Sydney Pollack jako Willův otec, Michael Douglas, Gregory Hines, Joan Collins (kdo by zapoměl na Alexis z Dynasty), Patrick Dempsey, Ellen DeGeneres, Woody Harrelson jako milenec Grace, John Cleese, Gene Wilder, Blythe Danner jako Willova matka, Rosie O'Donnel, Matt Damon, Glenn Close, Andy Garcia, Demi Moore, Madonna, Macaulay Culkin, James Earl Jones, Geena Davis jako sestra Grace, Sharon Osborne nebo Britney Spears. Je jich opravdu spousta a to jsem si na všechny nevzpoměl nebo je nejmenoval, protože v Čechách nejsou tak známí. Navíc, dvě epizody byly vysílány naživo, což je také u tohoto druhu pořadu neobvyklé. A tak zítra ve 20:00 místního času naposledy zazní úvodní znělka nového dílu a Will, Grace, Jack a Karen uzavřou své osudy a pak se naposledy s gracií ukloní.




Saturday, May 06, 2006

Luxus

Staví se tu hodně. Nikdy jsem neviděl stavět tolik nových bytových komplexů jako tady v Jersey City. A nejen staví. Renovuje se a renovuje. Bohužel, všechny nové byty mají vždy přívlastek luxusní a i předělané bydlení třeba ze staré továrny je na tom stejně. Podle toho jsou pak ceny pronájmů či koupí. New York je na tom úplně stejně nebo možná ještě hůř. Ceny nájmů děsí i starousedlíky. Cena, za kterou jste si mohli dříve, řekněme na začátku 90.let, pronajmout 3 pokojový byt, dnes stačí na pronájem maximálně studia - u nás něco jako garsonka. Tento trend se týká všech částí New Yorku. Nejde jen o Manhattan, ale i Brooklyn či Queens. Vyjímkou je snad jen Bronx, ale i tam už jsou části srovnatelné s Manhattanem. Na mých toulkách po Greenwich Village, kde je Isaova škola, jsem narazil na jednu z mnoha rekonstrukcí domů, zde však byla i internetová adresa a tak jsem ji ze zvědavosti navštívil. A byl jsem zděšen. Což o to, bydlení je to opravdu nádherné a kdo by takhle nechtěl bydlet, ale kdo si to může dovolit. Ještě více překapující pro mě bylo, že většina apartmánů včetně toho nejdražšího je prodaná. Já vím, jsou tu lidi, kteří vydělávají neuvěřitelné peníze, ale tím pádem se ta čtvrť stane dostupnou jen pro boháče a ztratí svoje kouzlo budované po dekádách. Já třeba považuji Greenwich a West Village ze nejhezčí čtvrti NYC. Taky vím, že existují všechny možné i nemožné hypotéky, ale upřímně, kdo si může dovolit koupit, třeba i jen na hypotéku, byt za více než 7 miliónů dolarů. On to není teda zrovna obyčejný byt a vybavení je dech beroucí, ale pro obyčejného smtelníka, jako je většina z nás, je ten byt v říši snů. A tak nám nezbývá nic jiného, než se kochat pohledem na obrázky a pak zavřít oči a představit si, jak je to naše. Na internetovém odkazu klikněte na slovo penthouse. Příjemné snění.