Tuesday, August 30, 2005

Katastrofa

To, co jsem dnes viděl v televizi poté co jsem přišel domů, byl naprostý obraz zkázy. Nejkrásnější město Ameriky, New Orleans, je z 80% pod vodou a podle posledních zpráv voda stále stoupá. Na několika místech hoří, bohužel dochází k rabování, protože lidské bestie žijí všude. Problém New Orleans je, že díky zaplavení města došlo i k zaplavení čistícího systému, takže je to všude. Město Biloxi takřka neexistuje. Vitr ho téměř srovnal se zemí. Ropné plošiny byly posunuty o 1.5 mil, skoro 2 a půl kilometru, směrem k pobřeží od jejich původních míst. Lidé, kteří se nemohli či nechtěli evakuovat, jsou za pomocí vrtulníků a Pobřežní stráže přepravováni do bezpečí. Škody budou obrovské a někde možná nenahraditelné, protože třeba tzv. Francouský distrikt v New Orleans je velmi historicky cenný. Zbytek po hurikánu Katrina míří na nás a tak zítra očekáváme nárazový vítr a na některých místech prudký a trvalý déšť, ale nic ve srovnání s tím, co se dělo dole na Jihu. Záplavy v Čechách, na Moravě a v Praze byly taky neuvěřitelné, ale když vidíte nejen vodu v ulicích, ale taky domy zbourané jako domečky z karet, je to daleko děsivější a smutnější pohled.

Saturday, August 27, 2005

English as an official language

A debate has been taking place in the U.S.A. about whether English should be an official language or not. Some people say yes and some, expecially advocacy groups for non English speakers, say no. This is clear to me for many reasons of which I will list a few that address economic issues, questions of assimilation into a new Motherland and problems with illegal immigration as well.
First of all, there would be a huge economic benefit on both sides. Not only do bilingual people get paid more, but also the goverment would get better control over the black market for employment, because these people would have a better chance to get a legal job. When one gets paid more, his family doesn't have to live in poverty. When they don't live in poverty, the goverment doesn't have to spend so much money for welfare benefits. That money can be reinvested into the educational system.
In addition to my first argument, people who don't speak English at all are often, but not always, illegal immigrants. These people can live anonymously their entire life in the U.S. and even local authorities know nothing about them. That's not what the federal goverment needs now when the country is in "the war". The United States has always been open to people from all over the world, but currently illegal immigration is becoming a problem. It is estimated that there are 10 to 20 million illegal immigrats already residing in this country with additional 2 million of them coming in each next year. Make them learn English, because under that circumstance at least they will have to enroll in a language school and come out of anonymity.
Last but not least, it is supposed that someone who chooses the U.S. as his new country accepts its, laws, rules and of cource language. According to a survey, 78% of Russians and 64% of Chinese speak English, but only 50% of Mexicans do. Let them keep their native languages, culture, social and family traditions in their communities, but they aren't supposed to exclude themselves from all of American society. Didn't these immigrants get a chance for a better life here? They might appreciate that by learning its language. They should show their respect for their new Motherland. As the first immigrants from Italy, Russia and Germany learned English, new immigrants should do the same.
In conclusion, I don't see anything wrong or even racist about requesting that English be the official language. The U.S. gives many people chances to try to live an American dream which is not easy to accomplish, but the first and the most important step towards that dream is to speak English.

This is my essay written for my TOEFL class at my school.

Saturday, August 20, 2005

Už to bude...

rok. Ne, ne. Kdepak. Už to bude 5 let co se s Jessem známe. Utíká to strašně rychle. Před pěti lety jsme se potkali v jednom z pražských barů ovšem dnes se nemůžeme dohodnout, kdy to přesně bylo. Na tom ale až tak nezáleží. Prošli jsme s Jessem věcmi dobrými i zlými či ještě horšími. Mezi ty dobré věci patří dovolená v Evropě, kdy si třeba Jesse strašně zamiloval chorvatský ostrov Lopud nedaleko Dubrovníku nebo několik dovolených právě tady, kdy já jsem si zamiloval New York. Vůbec jsem tehdy netušil, jak se moc změní můj život. Mám tím hlavně na mysli, že teď žiji v cizí zemi. Nikdy jsem nebyl velký amerikanofil, asi tak jako mnozí z vás jsem měl a mám rád americké filmy a chtěl jsem se sem někdy podívat, ale nikdy jsem ani na chvíli nepomyslel na život v USA. A hle, jsem tady. Poznávám jinou kulturu, jiné prostředí, jiný styl života či myšlení. Není to vůbec na škodu konfrontovat zažité české stereotypy s realitou jiného prostředí. Cítím, že mě to obohatilo. Tak jako Jesseho obohatil pobyt v Evropě a v Česku. Dívám se na spoustu věci jinak, možná s větším odstupem a trochu s nadhledem. Na druhou stranu některé věci jsou pro mě jako člověka z Evropy stále nepochopitelné.
Říká se, že není možné být s člověkem z jiného kulturního či sociální prostředí. Není to tak úplně pravda. Je to těžké, asi těžší než být s člověkem ze stejného státu, a člověk musí stále nalézat kompromisy, ale já jsem si jistý, že my dva je budeme nacházet i nadále.
Ostrov Lopud, naše letní dovolená .

Friday, August 19, 2005

Thajská masáž

V úterý jsem dostal poslední, pátou thajskou masáž od Jesseho maminky v rámci její přípravy k získání certifikátu. Aby jej získala, musí absolvovat 5 sezení s každým z 4 lidí. A tak kromě mě se pokusným králikem stal Michael, Sallie a její přítel. Jesse to odmítl a stále odmítá, protože vůbec nemá tušení o co přichází. Cílem thajských masaží je pomocí tlaku na určitá danná místa po celém těle umožnit proudění vnitřní energie, čímž se nejen nastartují hojící procesy, ale také schopnost organizmu lépe se vyrovnávat se stresem a dalšími faktory ovlivňující náladu, odpočinek a spánek. Mohu to jen doporučit. Nestačí ovšem jen jedna návštěva, ale aspoň tak tři nebo čtyři v jednotýdenním intervalu. Teprve poté pocíte změny. Ať fyzické či psychické. A protože vím, že Jesseho maminka je pravidelnou čtenářkou mého blogu a stále ještě umí trochu česky, tak bych ji rád ještě jednou poděkoval. Děkuji.


Friday, August 12, 2005

Energetický zákon

Tak nám zase Mr.B. něco chytrého vymyslel. Jedná se o nový energetický zákon nedávno schválený Kongresem a podepsaný prezidentem s velkou parádou. Kromě miliard dolarů na podporu hledání úspor energie, snížení závislosti USA na ropných produktech, prodeje hybridních automobilů vypsáním daňových prázdnin zákon obsahuje prodloužení letního času v USA a to od roku 2007. Celé tři týdny na jaře a jeden týden na podzim. Údajně by mělo dojít k ještě větší úspoře elektrické energie. Bude to stačit? Těžko říct, úspora asi nějaká bude, ale to co se ušetří večer bude použito ráno, protože ranní tma bude trvat déle dní. Na druhou stranu zákonodárci nevyslyšeli některé odborníky a ochránce přírody, kteří požadovali, aby zákon nařizoval automobilkám vyrábět auta s daleko nižší spotřebou pohoných hmot což by mělo za následek daleko , daleko větší úspory. SUV jsou jednak největší žrouti benzínu a také největší znečišťovatelé ovzduší mezi osobními automobily. Bohužel, automobilová a ropná lobby opět uspěla. A jak by ne, když celá nynejší administrativa má své vlastní finanční zájmy v této oblasti.
Jen tak pro zajímavost. Průměrná cena benzínu se teď pohybuje někde kolem $2.40 za galon. Já vím, oproti cenám v Evropě je to stále málo, ale ono to opravdu nejde srovnávat jen přepočtem kurzů měn a množstvím galonů a litrů. Pro mě je to už dost, přesto se vesele jezdí dál a spotřeba benzínu roste.

Friday, August 05, 2005

Oheň


Ve středu navečer jsme se s Jessem vraceli z Hobokenu od maminky, kde ji Jesse dával vysvětlení k novému operačnímu systému na jejím počítači a já dostal od ní thajskou léčivou masáž jako součást jejího povinného cvičení pro získání license na poskytování tohoto druhu masáže. Velice příjemné. Když jsme se dostali k blízkosti našeho bloku, už při pohledu z auta nebylo něco v pořádku. Předně nešly semafory, potom bylo příliš lidí před domy a nedaleko naší ulice kroužily ve vzduchu 4 vrtulníky. Jak jsme se později dozvěděli, asi 3 ulice od nás byl velký požár jež měl za následek mimo jiné i přerušení dodávky elektrického proudu, které trvalo až do druhého dne do poledne. Teprve, když je člověk bez elektriky si uvědomí, jak je na ní závislý. Samozřejmě jídlo v lednici, ale taky třeba klimatizace takže v bytě bylo k nedýchání. Co se vlastně stalo. Zhruba kolem 4:45pm byl nahlášen požár domu , který právě podstupoval rekonstrukci a později se úplně zřítil. Oheň se rychle rozšířil na okolní domy a vypuklo pravé inferno. Hořelo celkem 8 domů a 9 aut. S ohněm bojovalo více než 130 hasičů z nichž nejméně třináct bylo odvezeno do nemocnice pro celkové vyčerpání z horka, protože máme opět velice horké dny, kdy teplota dosahuje k 98F. Naštěstí nikdo z obyvatel nebyl zraněn. Příčina požáru se stále vyšetřuje, ale několi obyvatel v sousedství uvedlo, že vydělo jak elektrický transformátor na stožáru vybouchl a od něho chytil sousední dřevěný dům. Podle mluvčí energetické společnosti, není stále jasné, jestli ten transformátor byl skutečně příčinou požáru. Prohlásila: " Je pravděpodobné, že problém s transformátorem, který mohli lidé zaznamenat, by mohl být způsoben požárem. Bez eletrického proudu tak zůstalo asi 3 200 lidí, my mezi nimi, ale daleko smutnější je, že 12 rodin zůstalo bez střechy nad hlavou. V jednom okamžiku přišli o všechno a někteří z nich neměli ani pojištění proti požáru, protože na něj prostě nemají.