Sunday, July 31, 2005

Konečně

Všem lidem na vědomost se dává, že dnes před ranním rozbřeskem naše domácí konečně odjela na 2 měsícě do Georgia. Přípravy trvající téměř 3 týdny proběhly jak se na "pravou dámu" sluší a patří. Neustále se pralo, vysávalo, zametalo a dokonce i nábytek se stěhoval a to s veškerou grácií pravidělně před svítáním. Každý přece musí vědět, že "dáma" odjíždí. Oběhnout sousedy, tedy aspoň ty nejbližší, a je to! Nezáleží na tom, že se jede až druhý den, musí se balit a uklízet od časného rána, protože co kdyby tu náhodou zůstalo jedno smítko na koberci. A tak se včera ve 4:42 zapnul vysavač. Oni ti kluci dole to přežijou. Samozřejmě, přežijí. Jak jinak, vždyť oni se už nemohou dočkat, až je "dáma" pryč. Sladké 2 měsíce.

Thursday, July 28, 2005

Sauna

Počasí se nám opět včera pořádně rozpálilo. Nevím, jestli teploty byly rekordní a domnívám se, že ne, ale přesto to stálo za to. Asi si řeknete, "to je toho, ten s tím nadělá, my tu taky máme teď pořádný vedro". Já vím, že i v Česku jsou tento týden po horka, ale troufám si říct, že pár rozdílů tu je. V pátek se v České republice očekává teplota až 38˚C, kterou vám v dobrém přeju. My jsme tu měli podobně. Včerejší teplota dosáhla 100F, což je asi oněch 38˚C, ale teď k těm rozdílům. Teploty nad 30˚C jsou tu více či méně už tři týdny a zdejší klima je kupodivu vlhčí než v Česku, což znamená, že teplotní index šplhá ještě víš. Včera to bylo 110,5F - asi 44˚C. A největší rozdíl já vidím v tom, že noční teploty v Čechách obvykle jdou rapidně dolů. Podle předpovědi někam k 16˚C. Naakumulované horko ze dne má tak možnost klesnout během noci. Tady jsou však i noční teploty dlouhodobě kolem 20˚C a moje zdejší nejteplejší noc byla z úterý na středu, kdy teplota klesla jenom na 27˚C. To už pak ani naše klimatizace nezvládá a je v bytě horko, ovšem bez ní by bylo ještě hůř. Taky jsem zjistil, že čím jsem starší, tím hůř snáším velká vedra anebo pobyt na přímém slunci. Tady je však klimatizace všude a tak to není zase tak velký problém. Jak jsem už psal několikrát, nestěžuju si. Jde jen o zvyk a mám raději místní teplé léto, než chladné deštivé v Čechách.

Monday, July 25, 2005

Islámisté

Tak jsem si přečetl rozhovor na lidovky.cz s jedním "sympatickým, tichým" muslimem, který se narodil v Čechách. Snad důvod onoho rozhovoru byl ukázat, že ne všichni muslimové jsou atentátníci jako ti v Londýně, ale mě po přečtení onoho článku a vlastně i během čtení běhal mráz po zádech. Na mě měl úplně opačný dopad a začal jsem přehodnocovat svůj postoj vůči muslimům.
Předně, nesouhlasím se žádnou formou násilí. Stále odsuzuji palestinské teroristy, i když za tu dobu, co jsem tady, se můj nároz na izraelsko-palestinský konflikt trochu změnil. Nemám řešení, ale násilí z obou stran je neomluvitelné. Dříve jsem byl absolutně na straně Izraele a schvaloval veškeré jeho kroky. Dnes třeba chápu touhu Palestinců na jejich vlastní stát, zoufaloství a bídu některých z nich, protože třeba taková stavba zdi oddělující izraelské od palestinského, jim situaci jen ztěžuje. Ovšem vyhození autobusu plného studentů do vzduchu nic neřeší a ukazuje pouze na neschopnost či neochotu řešit situaci jinak. Pokud ovšem ten tichý , sympatický muslim prohlásí, že "izraelské civilní obyvatelstvo neexistuje", tak to ukazuje jen na to, že izraelci pro něj nejsou lidé, nemají žádnou hodnotu, jen pro to, že jsou jiní než je on.
Všimněte si také jeho komentáře ohledně útoků na Londýn, Madrid a New York. Útoky na první dvě města odsoudil, i když ne moc přesvědčivě, ale útok na New York nedokáže odsoudit! V čem se američané liší jako lidé od těch v Londýně či Madridu. Mají dvě ruce, nohy, oči, ústa. Mají i stejné problémy jako ti tam. Jezdí do práce, snaží se vydělávat peníze na živobytí, smějí se, pláčou.... Všechno je stejné. Jedna stejná lidská bytost. Rozdíl je jen v tom, jakou řečí mluví, kde se narodili a jakou jejich vláda hraje roli ve světě. Bohužel, současná politika USA je taková jaká je . Je to státní terorismus. Válka v Iráku je pro mě naprosto neomluvitelná. Válka v Iráku není válkou proti terorismu, ale válkou za ovladnutí ropných zdrojů. Tam umírá spousta nevinných civilních obyvatel, kteří se o Ameriku nestarali vůbec a sdělovací prostředky, zejména ty americké, o tom mlčí. Ale když umře voják, který dělá svoji žoldáckou práci, tak je to pomalu národní smutek. Jsou to pro ně "Fallen heroes". Co je to za hrdinství vtrhnout do cizí země, jejíchž obyvatelstvo nijak USA neohrožovalo? Tzv. "Downing street memo" jasně ukazuje, po kolikáté už, že Mr.B je ten největší lhář. Lhal ohledně důvodů podnikout jeho válku. Dávno předem to bylo připravené a jeho administrativa tlačila na zpravodajské služby s cílem upravit jejich hlašení, aby to vypadalo, že Irák je opravdu hrozba. Sadam byl diktátor, který neváhal zmasakrovat vlastní obyvatelstvo chemickými zbraněmi. Pokrytectví americké vlády je, že jim to nevadilo, pokud Sadam byl jejich kámoš. Kdo Sadama vyzbrojil a vycvičil? Modla Republikánů, Reagan! Kdo čile obchodoval s Irákem? Dnešní vice prezident Cheney. Kdo podával Sadamovi v 80.letech ruku. Dnešní válečný jestřáb Rumsfeld. Terorismus zůstane terorismem, ať už se schovává za jakékoli pohnutky. Z obou stran. Západu i Islámu.
Nestudoval jsem nikdy žádné náboženství. Žádnou bibli, žádný korán. Náboženství není dobré. Ten člověk také v rozhovoru říká, že správný muslim by neměl žít jinde než v islámské zemi a ti, kteří žijí na Západě nejsou vlastně muslimové. Pokud ovšem chci žít v cizí zemi, musím částěčně přijmout její pravidla nebo odejít jinam, kde ty pravidla jsou pro mě přijatelnější. Stát se svojí historií se nebude měnit kvůli člověku s jiným vyznáním či jinýma hodnotama. Jeho slova, že by uvítal, kdyby se Česká republika stala islámskou zemí a že cílem islámistů je ovládnutí země islámem, jsou děsivá. Pokud je toto opravdu cílem muslimů, není mi z toho veselo a tohle změnilo můj názor na ně. Nejsou tak nevinní, jak jsem si myslel. Stejně tak bych nesouhlasil, kdyby se ČR stala křesťanskou, židovskou či budhistickou zemí. Náboženství patří do kostelů, synagog, mešit či chrámů, ale ne do politiky. Jsem pro svobodu vyznání, ale náboženství, tak jak jej chápu já, je o stavu duše a ne o ideoligii. Pokud se stává ideologií vynucovanou všemi prostředky, stává se terorismem.

Wednesday, July 20, 2005

The Simpsons

Nesleduji vůbec nikterak pravidelně Simpsonovi, ale včerejší epizoda vysílaná na FOX 5 mě dostala. Jde o rok starou epizodu a já smekám klobouk před tvůrci, protože i po tak dlouhé době, kdy se tento seriál vysílá, celkem 16 sezón zatím, mají stále dobré nápady. Nevím, kolikátá sezóna se vysílá v Česku, ale přesto doufám, že neprozradím moc. Bart nechtěně vystrčil holý zadek na americkou vlajku a byl okamžitě s veškerou hysterií, která naprosto vypovídá o situaci v dnešní americké společnosti, označen za nepatriota, který nenávidí Ameriku. Byla obviněna i celá rodina a poté, kdy Marge v televizní talk show prohlásí, že celý Springfield nenávidí Ameriku, kterou by reprezentoval ječící moderátor talk show, věci na sebe nenechají dlouho čekat. Aby obyvatelé Springfieldu, aby dokázali, že Ameriku milují a jsou řádnými patrioty, přejmenují město, vše je v amerických barvách, dokonce i semafory místo červené, žluté a zelené mají modrou, bílou a červenou, jídlo je přejmenované, jména dětí mají změněna jména. Nakonec, když Líza před shromážděním občanů Springfieldu prohlásí, že chce se chce k této situaci vyjádřit a stále platí Ústava USA, která zaručuje svobodu projevu, je celá rodina zatčena přepadovým komandem a odvezena do vězení, které je pojmenováno po Reaganovy a má označení převýchovné. Ve vězení potkají všechny známé liberální postavy a celebrity, zatčené ze stejného důvodu, ale jsou mezi nimi i skuteční nepřátelé Ameriky. Nakonec utíkají z vězení, dostanou se lodí do Francie, kde mohou svobodně nenávidět Ameriku, nicméně po nějaké době se jim stýská a vracejí se jako noví emigranti zpět do USA. Autoři naprosto přesně vystihly náladu ve společnosti, kdy patriotismus se zvrhl do nacionalismu, kdy lidé s jinými názory než jsou názory konzervativních Republikánů, jsou označováni za liberály, nepatrioty a je proti nim mnohdy vedena nechutná kampaň. Viz. aféra Rovegate. Je smutné, kam až se tolik dříve uznávaná americká demokracie dostala, musím napsat, že společnost zdegenerovala. Snad se probudí. Snad... Pak čtu na českých internetových serverech názory českých "mudrců", kteří nebyli dál než u babičky ve Zlámané Lhotě něco o liberální propagandě a spiknutí proti Mr. B. Opak je pravdou, vážení! Jen jedna poznámka na okraj k oné aféře, o které určitě napíšu víc. Poté, co Wilson, manžel agenty jejíž identitu Rove prozradil, kritizoval Mr. B administrativu z manipulace z fakty ohledně Iráku, Rove prohlásil, že je třeba tvrdě Wilsona potrestat za jeho kritiku, protože je Demokrat. Ano, protože je Demokrat. A pak o čí spiknutí tu jde!?

Monday, July 18, 2005

Prázdniny, řidiči, počasí....

To, co mělo být na blogu už včera, tu bude snad dnes, tedy pokud se mi vše podaří. Snad si vzpomenu na většinu toho, co jsem psal.
Dnes mi začaly prázdniny. Teda dva týdny volna. Jako obvykle, i tentokrát jsme měli poslední pátek školy piknik a to na stejném místě, kde bylo rozloučení se Susie. Přidaly se k nám i další třídy, jejichž žáky zase tak moc neznám a jedna třída utekla zpátky do školy, poté co zjistili, že park leží hned vedle hřbitova. Jako by mrtví kousali nebo nějak obtěžovali, což se nedá říct o některých živých. Čti později. I když nebyla taková zábava jako posledně, nebylo to úplně hrozné. Loučili jsme se také s naším spolužákem z Německa. Byl tu jen na pár měsíců zdokonalit si angličtinu po ukončení univerzity. Už je zpátky v Evropě, protože odlétal v sobotu večer.

Klikni na foto pro zvětšení.

Co budu o volnu dělat, to teda nevím. Rádi bychom se vypravili k Niagárským vodopádům. Jessemu ale změnili v práci rozvrh a tak teď má volno úterý a středa. Pokud mám já prázdniny, tak to vůbec nevadí, ale jinak se moc neuvidíme. Já doma sobota, neděle, on úterý, středa. Takže ten výlet musíme stihnout teď. Prázdniny jsou taky dobrá doba se trochu víc vyspat. Nemusím vstávat v šest do školy, i když Jesse vstává ve stejnou dobu do práce. Více spánku by opravdu bylo super, kdyby... Kdyby nad námi nebydlela ta paní co tam bydlí. Naše domácí. V jádru hodná ženská, ale strašně hlučná a buď hloupá nebo sobecká, protože naprosto nebere na nás ohled. Upřímně, nemám ji rád. Vůbec. Ani jejího syna. Pro ni je naprosto normální časně ráno luxovat, prát nebo dělat jiné hlučné činnosti. Bohužel, já se svým problémem lehkého spánku, jsem každou chvíli vzhůru. Jednou dokonce vysávala v 3:15. V sobotu mě probudila v 5:52, v neděli v 5:00 a dnes, hrůza, dokonce ve 4. A nebylo to vůbec příjemné probuzení, protože jsem se tak strašně lekl, že mi srdce tlouklo jak o závod. Bude mě mít jednou na svědomí. Ona snad stěhovala nábytek, nebo co? Pak v 5:30 vytáhla vysavač a začla. A místní vysavače mají rotující kartáče, takže ten hluk je daleko větší než u českých výrobků. Cítím se, jako bych skládal celou noc vagón uhlí. Naposledy, když jsem měl delší volno a to bylo někdy na konci května, tak ze 14 dní mě neprobudila snad jen 4x. Dobrý, ne? Jedna naděje tu ale je. Oznámila nám, že pojede na dva měsíce do Georgia, kde má sestru a daší dům. Už aby to bylo. Nemůžu se dočkat. Až vypadne, tak to teda oslavím.
Jesse mě konečně přidal ke svému účtu na pojištění auta, tak řídím trošku víc. Říká se o Italech, že jsou nejhorší řidiči Evropy, ale kam se hrabou za místními. Není to jen můj poznatek, ale i podle nějakého průzkumu, řidiči z Jersey City byli vyhodnoceni jako nejhorší z celých Spojených států. Dávání znamení o změně směru jízdy. NEEXISTUJE. Musíte hádat, co který idiot zamýšlí udělat. Pojede rovně, nebo vám najednou před očima zahne. A to ani nemluvím o přejíždění z pruhu do pruhu. To je jako hádej, hádej hádači. Na většině silnic v Jersey City je omezená rychlost na 25mph. Dodržování této rychlosti. NEEXISTUJE. My jedeme 30mph a ostaní na nás troubí, co si dovolujeme takhle zdržovat. A asi nejhorší věc, která mě naprosto točí, se týká cyklistů. Jízda v protisměru. SAMOZŘEJMOST. Jízda na červenou. SAMOZŘEJMOST. Hrůza. Samostatnou kapitolou jsou tu také chodci. Přecházení přes přechod na červenou. Taky SAMOZŘEJMOST. Ne že bych já takhle nikdy nepřecházel, jenže oni jdou jak na promenádě, sotva noha nohu mine a když na ně zatroubíte, což já teda dělám, protože nemám na to nervy, tak se ještě tváří strašně dotčeně. Na druhou stranu, řízení auta s automatickou převodovkou je pro mě potěšení. Nemusím se o moc věcí starat. Je to dost jednoduché a tak asi proto tu mohou řídit od 16 let a je tu daleko víc žen řidiček než v Česku. Ovšem s tím nízkým věkem nesouhlasím, protože to jsou pubertální blázni (hlavně kluci),kteří se svou jízdou jen předvádějí. Nejsou prostě zralí.
Současná vládnoucí klika se tady všemi možnými způsoby snaží přesvědčit obyvatele, že člověk nemá tak špatný vliv na životní prostředí a že globální oteplování a změny klimatu jsou jen výmysly liberálů, kteří chtějí znepříjemnit podnikání chudinkám podnikatelům, kteří jsou mimochodem ve většině případů (mám na mysli velké konglomeráty) kamarádi Mr. B. a jeho soukmenovců. Jistěže počasí má svoji periodicitu, kdy se střídají doby chladnější s teplejšími, jenže počasí je poslední léta více nestabilní a ve svých následcích katastrofální. Jen si připomeňme záplavy na Moravě a v Čechách, smrtelná horka ve Francii, letošní záplavy v Rumunsku atd. Tohle počasí se nevyhýbá ani USA. Loni tu byl největší počet velkých hurikánů. Letos od počátku hurikánové sezóny, která začíná v červnu, byly už 3 nebo 4 pojmenované tropické bouře, což znamená, že nebyly nezanedbatelné. Hurikán Denis, který přinesl velké záplavy do vnitrozemí a pak je tu hurikán Emily, první v historii vůbec o takové síle a v měsíci červenci. Tak silné hurikány jsou typické pro vrchol sezóny, což je v srpnu. Byly také zaznamenány rekordní teploty, kdy například na severu u kanadských hranic bylo tepleji než v Kalifornii. Městečko Rapid City v Jižní Dakotě mělo naměřenou teplotu 109F, asi 44˚C, přitom průměrná denní teplota dosahuje 80F. A ty horka trvala více než dva týdny. Náhody? Nemyslím si. To jen Země nám začíná vracet i s úroky to, co jsme ji, my lidé, za ta léta provedli. Obávám se, že to bude jen horší.
Abych nekončil tak pesimisticky, tady další fotka z jednoho horkého letního večera focená od našeho domu.


Sunday, July 17, 2005

Milí čtenáři

Měl jsem pro vás nachystaný krásný dlouhý článek s fotkama a odkazama, jenže kvůli našemu zasr.... počítači je to všechno v pr...., protože zmrznul. Takže teď teda psát nic nového nebudu. Pachtil jsem se s tím téměř dvě hodiny. Může mi to políbit pr....
Jen jedna fotka z horkého večera u nás.


Wednesday, July 06, 2005

Poděkování

Chci poděkovat všem, kteří mi přáli k narozeninám. Udělalo mi to velkou radost a obvzláště od lidí, kteří se mi dlouho neozvali. A ti kdo zapoměli. Nevěšte hlavy, budete mít další šanci příští rok.






Monday, July 04, 2005

HAPPY 4th OF JULY, AMERICA!


You've been here more than 200 years. When I was 6, you celebrated your 200th anniversary. I was about to discover the world while you were a lady in her full strength. You got the best from Europe that is what makes you strong. You set an example for the rest of the world in human rights, freedom of speech and liberalization. Unfortunately, the tragic event in 2001 changed everything. It was a shock and it shaked you in your roots. Yes, it is a must to fight enemies, but your current government abuses this struggle in the name of freedom and democracy. We say in the Czech Republic that people have the government which they deserve. I am really confident that you deserve a better one. So I wish you great leaders who will lead you ahead in the 21st century without lies and with honesty and strength. Happy birthday.

Saturday, July 02, 2005

Léto, světlušky, foto...

Miluji zdejší léto. Tento typ počasí a blízkost moře způsobuje, že mám stále pocit jako bych byl na dovolené. Je to úplně jiné než u nás v Čechách. Počasí a tím i teploty jsou daleko stabilnější. Jak jsem četl na internetu, pro Českou republiku je obvyklé rychlé střídání teplot kvůli poloze,ve které se nachází. Takže horké letní dny netrvají zpravidla déle než 5 dní a pak jsou střídány chladem a přívalovými dešti. I noční teploty klesají někdy překvapivě nízko. Tady během léta teplota většinou neklesá pod 25˚C a v noci se drží kolem 20˚. Samozřejmě mohou nastat výkyvy. Jediný problém, pokud to mohu problémem nazvat, protože pro mě to není, je někdy velká vlhkost vzduchu. Kdo to nemá rád, asi by tu nemohl dlouho být. Už jsme měli i 100% vlhkost a věřte mi, člověk se cítí jak lepidlo a po sprše se nelze ani pořádně utřít do sucha.
Jako malý kluk jsem si vždycky představoval, že světlušky mají malé lucerničky, kterými si svítí na cestu. Možná pod dojmem knihy "Broučci". Ve skutečnosti by musely lítat pozpátku, protože jim svítí zadeček. Vzpomínám si, když rodiče koupili chalupu, tak se tam objevovaly pravidelně někdy začátkem léta. Teda jestli se nepletu. Je to přeci jen už dost dlouhá doba. Byly tak pro mě vzácné, že jsem se každé léto těšil, až se znovu objeví. Postupem času se však objevovaly čím dál tím méně až zmizely nadobro. K mému velkému překvapení během loňského léta jsem je našel tady. Letos se zase vrátily. A jaké množství. Je to úplně neuvěřitelné. Jsou téměř všude. Teda mám na mysli hlavně Jersey City. Je to nádhera.
Bohužel, vyfotit takovou světlušku je strašně težké a tak na dnešní fotce je něco, co se vůbec nehýbe a je těžké si toho nevšimnout - Empire State Building