Friday, December 24, 2004

Veselé Vánoce, Merry Christmas

Přejeme vám všem, rodině a přátelům, krásný Štědrý večer plný hezkých dárků a chvil se všemi bližními a příjemné dny svátků. Vy všichni v České republice jste s námi v našich vzpomínkách. Nechť vám rolničky cinkají celý sváteční čas.

Kamil a Jesse

We wish all of you here in the U.S. Merry Christmas and a lots of happy moments with all the people close to your hearts and very nice gifts. Let jingle bells jingle throughout the holidays.


Kamil and Jesse

Thursday, December 23, 2004

Tichá noc

V Čechách je právě noc před Štědrým dnem a u nás je večer 23.12. Nebylo by nic krásnějšího, než kdyby za okny padal tiše sníh a dotvářel onu zvláštní atmosféru tohoto dne. Sníh padal, ale ne u nás a ne zrovna tiše. Přez některé státy Středozápadu USA se přehnala sněhová bouře a vytvořila hned několik rekordů. Jednak v množství napadaného sněhu a také teplotní rekordy, protože arktický vzduch stále proudí do těchto oblastí. Cestování bylo téměř znemožněno nejen po zemi, ale i ve vzduchu. Např. letiště v Cincinnati mělo o 375 minut zpožděné lety. A u nás v NYC? Celý den strašně pršelo, bylo 15°C, velký vítr a dokonce v jednu chvíli bouřka.
Tak jsme měli aspoň čas na poslední přípravy. Máme už témeř všechno hotové. Taky to dalo zabrat a zítra ještě dokončení. Věřím, že u vás je to stejné. Užijte si celý den velmi příjemně a nezapomeňte na zlaté prasátko.

Monday, December 20, 2004

Zimní čas

Dneska máme skutečně první zimní den. Teplota v noci klesla až na -13°C a přes den je stále kolem -10°C. Taky trochu sněžilo, ale to skoro ani není vidět. Bohužel, den před Štědrým dnem se má oteplit až na +15°C. Vánoce na sněhu rozhodně u nás nebudou. Možná v Ohiu kam letíme 25.12. na pár dní navštívit Jesseho babičku. Dárky mám už nakoupené a výzdoba je v rámci možností hotová. Koupili jsme letos umělý stromek. Nebyl jsem z toho zrovna nadšený kvůli chybějící vůni jehličí, ale to je nahrazeno větvičkama. A večer, když stromek rozsvítíme, je to super. Naše domácí odjela na svátky za příbuznými do Georgia. Konečně!! Slibovala to 14dní, ale jako bych ji neznal. Samozřejmě odjížděla s velkou parádou ve tři ráno, abychom o tom věděli a nebyli na pochybách.
Během víkendu tu byl v NYC na návštěvě Jesseho bratranec. V sobotu jsme nejdříve byli v kostele na představení o narození Krista. Jesse trpěl a tak jsme odešli předčasně. Mně se to docela líbilo, já to bral jako muzikál. Poté jsme se s nimi sešli na Ground Zero, k New York Stock Exchange a chtěli jít na Empire State Building. Jenže. Doba čekání byla neuvěřitelných 120 minut. Nemohli jsme čekat, protože jsme měli rezervaci ve Vatanu. Po večeři jsme se šli podívat na Vánoční strom na Rockefeller Center a k Macy's. Oni šli nakupovat. Macy's má nádherné vánoční výlohy letos věnované filmu "The Polar Express".
Na Štědrý večer máme hosty. Bude nás celkem 7 a jasně jsem dal najevo, že ten večer bude český. Klasická večeře, kromě kapra a dárky večer. Teď jdu ještě upéct jeden druh cukroví, už ho mám v ledničce.
Krásný poslední předvánoční týden.

Monday, December 13, 2004

Snídaně po americku

Další z fotografií od Markéty. Během její návštěvy jsme zašli na snídani do našeho oblíbeného Lou's diner.


Saturday, December 11, 2004

Manhattan

Pohled na dolní Manhattan, kde dříve stávaly Twin Towers. Jedna z budov, která se zřítila spolu s něma, je znovu téměř postavená. Obrázek vyfotila Markéta během své zářijové návštěvy u nás.


Wednesday, December 01, 2004

Advent

V pátek, den po Díkůvzdání, byla v USA zahájena vánoční prodejní sezóna. Mnoho lidí se vrhlo do obchodních domů od časného rána, mohli jsme vidět nekonečné fronty před některými prodejnami velkých obchodních řetězců, i když nevím na co stáli. Zboží je stejné a slevy ten den nebyly až tak ohromující. Nicméně, je to pro ně asi tradice. Jenom během pátku, soboty a neděle lidé utratili neuvěřitelných 22.8 miliard dolarů. A to někteří prodejci, jako třeba Wal-Mart, byly zklamáni. Jen chci podotknout, že do Wal-Martu chodí nakupovat především chudší voliči pana B., Republikáni. Včera byl slavnostně rozsvícen vánoční strom na Rockefeller Plaza a celý program vysílala televize NBC. Strom zdobí nejen nádherná vánoční hvězda vykládaná broušenými skleněnými kamínky od sklářů z Rakouska, jejichž předci pocházejí z Čech, ale také 35 000 barevných i jednobarevných žároviček.
I když rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí bude 4.12., trhy jsou už asi v plném proudu a pražané i návštěvníci Prahy si užívají svařené víno, což jim upřímně závidím, protože tady se alkohol na veřejném prostranství prodávat nesmí. Prodává se tu pouze horký apple cider - to je něco jako český jablečný mošt.
Přeju všem krásný a poklidný čas adventu, žádné nákupní šílenství a stres.