Sunday, October 31, 2004

Happy Halloween!

Přeji všem, kteří čtou můj blog hezký Halloween, i když vím, že my ho v Česku neslavíme. Nicméně, tady je to svátek opravdu se vším. Domy jsou už aspoň 2 týdny ozdobeny halloweenskýma věcma, všude se prodávají dýně a prakticky vše, co k oslavě potřebujete, se dá sehnat. Od kostýmů, žároviček a strašáků až po bonbony, které se dětem rozdávají, když večer přijdou k vašim dveřím se slovy "Trick or treat". Podle průzkumu, je Halloween druhým svátkem po Vánocích v utrácení peněz na oslavy. V New Yorku se pravidelně koná Halloween Parade, letos 31. ročník. Halloween už zdaleka není jen svátek dětí, dokonce 70% lidí ve věku 18 až 30 let slaví Halloween se vším všudy. My ho moc oslavovat nebudeme, ale Jesse už nakoupil bonbony pro děti, kteří jistě přijdou i k našim dveřím. Jen jsem zvědavý na jejich kostýmy.
Využil jsem služeb jiného serveru pro zobrazování fotografií a tak doufám, že už nebude žádný problém.

Saturday, October 30, 2004

Omluva

Omlouvám se za problémy při zobrazování fotografií. Problém má server, na kterém mám své fotografie určené k publikování na blogu uloženy. Věřím, že majitel serveru brzo odstraní tyto problémy a já budu moci i nadále s vámi sdílet některé fotky.

Thursday, October 28, 2004

Happy Birthday, Czech Republic!!!

On October 28, 1918, former Czechoslovakia was declared as an independent country after many centuries when our people had been living under foreign rule. Now that the Czech Republic has succeeded Czechoslovakia, it continues to celebrate this day as the most important day of our history. Unfortunately, for most of my citizens this day is just a day off. Well, it wasn't for me, but still let's go celebrate.

Image Hosted by ImageShack.us

Monday, October 25, 2004

Vzpomínka na červen

Bylo to na konci června,když nás navštívily v Jersey City moje tehdejší spolužačky. Na konci dne, kdy odjížděly do NYC lodí, Bohyan vyfotila tento obrázek v přístavu vedle Liberty State Park.

Image Hosted by ImageShack.us


Saturday, October 23, 2004

Knedlo, zelo, vepřo

Je to možná už rok, co jsem měl naposledy houskové knedlíky. Vlastně o vánocích minulého roku to bylo naposled. To jsme je měli ke svíčkové, jestli si dobře pamatuji. Já nejsem velký fanda houskových knedlíků a asi nikdy nebudu, ale přeci jen, když něco nemáte skoro rok, dostanete na to chuť. A co taky pořád vařit jako přílohy. Brambory a z brambor dělané věci, těstoviny, rýže. Takže, když jsem se dozvěděl, že v tom slovensko-českém obchůdku v Queens lze koupit knedlíky v prášku, neváhal jsem ani minutu. Koupil jsem hned dvoje. A co je nejtradičnější české jídlo? Knedlo, zelo, vepřo. Dali jsme si to k večeři. Řeknu vám, snad nikdy jsem se na knedlíky netěšil tak, jako dnes. Samozřejmě to nebyly takový ty nadýchaný maminkovský domácí, ale aspoň něco. Dal jsem si pořádný nášup. Já vím, spousta kalorií a tuků, ale vůbec to nevadí, protože zítra jdeme s Jesseho, maminkou, Michaelem a Michaelovou mámou, která dnes přiletěla do NYC, na večeři do Vatanu, což je indická vegetariánská restaurace s velice zdravým a chutným jídlem.

Friday, October 22, 2004

Outfoxed!

Vřele doporučuji dokument "Outfoxed:Rupert Murdoch's War on Journalism", pokud máte možnost v Čechách tento film vidět. Jesseho máma a Michael nám ho půjčili na DVD. Film by měl být promítán na fakultách žurnalistiky, protože ukazuje na příkladu televizní stanice Fox News, jak se zpravodajství rozhodně nemá dělat a jak je snadné manipulovat s fakty. Už jsem psal o Fox News, že je to hlásná trouba Bushovy administrativy, jako byla Československá televize za dob G. Husáka. Vím, že zde v Americe je převaha liberálních médií a rozhodně jsem pro názorovou rozmanitost, ale vše má své meze. FoxNews není vyčítán pravicový nebo konzervativní pohled, ale jde hlavně o nevyváženost informací. Jejich slogan "Fair and Balanced" je problém. Nebudu vyjmenovávat všechny příklady ve filmu uvedené, ale co mě třeba nejvíce vyděsilo, že tak zvané nezávislé médium uvádí při odpočítávání dní do voleb, např: " Zbývá 216 dní do doby, než je prezident Bush znovuzvolen."! Média by měla být ve své podstatě nezávislá a pokud jde o zpravodajsví, tak přinášet pouze informace, a ne komentáře, pokud tak výslovně není řečeno. Jde o to, jak jsou informace upravovány, jak FoxNews pracuje s grafikou, slogany, strachem. Vše je pečlivě zváženo, každé ráno dostávají redaktoři na stůl instrukce, jak jednotlivé události upravit, prezentovat a nenápadně komentovat. Druhý otřesný zážitek pro mě byl, jak moderátor pořadu "The O' Reilly Factor" B.O' Reilly jednal s klukem, jehož otec zahynul v troskách Twin Towers. Křičel na něj ať zavře hubu, že doufá, že se jeho matka nedívá, protože by se za něj musela stydět atd. a to proto, že si ten kluk dovolil srovnání rodiny Bushů s těmi, kdo zabili jeho otce, protože jak je známo, Bush senior, jakožto ředitel CIA, pomáhal vyzbrojit a vycvičit Ládinovy bojovníky v době, kdy bojovali proti Rusům.
Pak není divu, když se v dnešním vydání AM New York
objevil průzkum mezi americkými voliči, který byl přímo šokující : 41% z dotázaných věří, že Saddam plánoval 11. září, 37% řeklo, že několik únosců bylo z Iráku, přičemž ani jeden nebyl. Z lidí, kteří podporují Bushe 52% věří, že Saddam byl za útoky, oproti 23% z těch, kteří podporují Kerryho. 62% ze všech řeklo, že Saddam měl pevné vazby na Al Qaeda, nehledě na opačné důkazy. 92% Bushových voličů prohlásilo, že Saddam byl hrozba americké bezpečnosti, zatímco pouze 30% Kerryho voličů řeklo to samé. A protože většina Bushových stoupenců sleduje FoxNews, možná nejsou ty výsledky tak překvapující, jen ukazují, jaká je moc médií při manipulaci občanů a že vlastně FoxNews dělá svojí špinavou práci velmi dobře.

Sunday, October 17, 2004

Moje foto

Dnes poprvé se snažím publikovat jakoukoliv fotografii. Vybral jsem svoji fotku ze září roku 2001, kdy jsem poprvé navštívil Spojené státy.

Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, October 13, 2004

3-0

Sledoval jsem i třetí, poslední prezidentskou debatu a podle mě debaty skončily 3-0 pro Kerryho, i když při druhé debatě bylo jeho vítězství velmi těsné. Otázkou stále zůstává, co to udělá s Američanama. Během této poslední debaty se mi Bush jevil opět hodně nervozní a stažený, úsměvy, které se snažil dokola rozdávat, byly značně křečovité. Zbývá nám pouze nějakých 20 dní do voleb. Američané sami si určí svoji budoucnost na další 4 roky. Vyhrají domací témata nebo zahraniční politika? Abych pravdu řekl, nevím co více trápí Američany jako celek. Vím, co trápí lidi kolem mě a to jsou především domácí záležitosti. Jenže New York není typická Amerika. Kdybych mohl volit, pro mě by bylo třeba důležité, co Kerry řekl o víře a náboženství. On je věřící a byl vychováván jako katolík, ale má respekt ke všem lidem, ať už věří v cokoliv nebo nevěří vůbec. A prezidentova víra nemůže ovlivňovat jeho konánív úřadě.
Každopádně se těším, až bude po všem. Ať už vyhraje kdokoliv. Můj výběr znáte.

Sunday, October 10, 2004

VŠECHNO NEJLEPŠí K NAROZENINÁM, TATI!

Dnes má taťka krásné kulaté narozeniny. Slaví je už celý víkend na naší chaloupce v České Rybné. Protože Jesse a já nemůžeme být s ním na jeho oslavě, poslali jsme mu květiny a včera připili skotskou na jeho zdraví. Mluvil jsem s ním v sobotu po telefonu a tak vím, že mu to udělalo obrovskou radost a to jsme rádi.
Tati, ještě jednou všechno nejlepší, hodně hodně zdraví, pohody a klidu.

Saturday, October 09, 2004

Diktatura Strachu

Občane boj se!!! Podezírej všechny a všechno, i tvoji vlastní rodinu. Všude jsou teroristé a chtějí tobě a tvé milované Americe ublížit. Nahlaš všechno co je podezřelé a všechny, kteří nejsou stejní jako ty, nechodí do kostela nebo navštěvují synagogu či mešitu. Občane, má někdo jiný názor než tvůj prezident? NAHLAŠ HO!!! Občane, raději nikam nechoď a sleduj pouze tv stanici Fox News. Tam se ti dostane správného pohledu a názoru na tvoji vládu a ne jako na těch liberálních stanicích typu CNN či CBS, které ukazují, že i tvůj prezident nemá pravdu a je tu i jiný názor než jeho. Občane, boj se a pořádně si rozvaž koho budeš volit, protože jestli zvolíš někoho jiného než současného prezidenta, Oni opět zaútočí na Ameriku. To je přece jasné. Jen současný prezident tě může ochránit a udělat svět bezpečnější, zatímco ten liberál je postrach světa. Občane, vol současného prezidenta a jeho neokonzervatismus nehledě na to, že žijeme v 21. století. Jestli nebudeš hlasovat pro něj - boj se, protože pak budou po Americe pobíhat neznabozi toužící, aby každá těhotná žena podstoupila interupci, gayové se budou houfně brát a to by mohlo ohrozit tvoji rodinu, protože co když je tvůj manžel či manželka taky gay a teď to jen maskuje 5-ti dětma. Trpí v tvé rodině někdo zhoubnou nemocí a jeho nadějí je výzkum embryotických buněk. Nevadí. Tvůj prezident sice schválil zákon zakazující tento výzkum, ale tvůj příbuzný bude umírat s pocitem, jaký je jeho prezident dobrý věřící. Co na tom, že jeho armáda vraždí děti na jiném místě ve světě. Nevol toho liberála, protože on ti umožní koupit levnější léky z Kanady, které ti sice ušetří peníze, ale mohou být pro tebe nebezpečné. Američan má přece jiné tělo než Kanaďan. Občane! Ty jsi nás neposlouchal a tvůj prezident ztrácí v předběžných volebních průzkumech! Zvýšíme stupeň teroristického ohrožení, aby sis pamatoval, kdo je tu pánem! Škoda, že ta škála nemá více stupňů.
Demagogie? Zajisté. Tak, jako když kandidáti mluvili o interupcích. Kerry jasně a rozumně vysvětlil své stanovisko a skutečně není nic černé či bílé. A Bush? Občane, neptej se, proč ten liberál hlasoval proti. Důležitý pro tebe je jen jeden závěr. On je pro interupce. Což samozřejmě není pravda. To, že je tady Ústava a občanská práva. Nezájem. Prezident je zákon. Žádný soudce, byť soudce Nejvyššího soudu, nebude prezidentovi říkat, že porušuje ústavní práva občanů. Občane, neboj. I to vyřešíme. Zvol svého prezidenta na druhé období a on obmění Nejvyšší soud svými lidmi. Neokonzervativci typu Antonin Scalia. Bohužel ano, to jméno je pravděpobně po českých předcích a já se musím stydět. Není v Americe více konzervativní člověk než je on.
Že ve světě nemají tvého prezidenta rádi? Nevěř té liberální propagandě. Důležité je, že TY miluješ svého prezidenta. A Evropa? Ta nám nebude říkat, jak udělat svět bezpečnější. Na to je tu tvůj prezident. Oni nám totiž nerozumějí a tak se měj před nimi na pozoru.
Samozřejmě, pokud máš občane strach, lépe tě můžeme ovládat. Děláš, to co my chceme, přemýšlíš, jak my chceme. Správně! Ztrácíš svůj názor a svá práva? Nevadí. Vracíme Ameriku do 50.let minulého století? Nevadí. Je americká společnost rozdělená. Nevadí. Dostává demokracie v Americe pořádně zabrat? Nevadí. Zvol současného prezidenta na druhé funkční období a nic se nezmění. A jestli přeci jen něco, my ti to neřekneme.

Dictatorship of Fear

Citizens, be afraid!!! Be suspicious of everyone and everything, even of your own family. The terrorists are everywhere and they want to heart you and your beloved America. Report everything suspicious and everyone who is not the same as you are, or if they don't attend church or they go to synagogue and mosque. Citizens, if there is anyone with a different opinion here than your president has, REPORT HIM/HER. Citizens, rather go nowhere and watch tv channel Fox News only. You can get the right view and opinion about your government there and not on these liberal tv channels like CNN and CBS which show you that your president is not right and opinions other than the president's exist. Citizens, be afraid and think carefuly for whom you're going to vote, because if you vote for someone other than the current president, They will attack America again. This is so clear. Only the current president can protect you and make the world safer. Meanwhile the Liberal is a danger to the world. Citizens, vote for the current president and his neoconservatism, even though we live in the 21st century. If you don't vote for him - be afraid, because heathens will run on the streets after that wishing for every pregnant woman to go for an abortion, and gays will get married in droves and it may threaten your family, because what if your husband or wife is also gay and he/she has camouflaged that by having 5 kids. Is someone in your family suffering a fatal disease and the only hope is embryonic stem cell research? It doesn't matter. Although your president has banned this research, your relative will die knowing how much his/her president believes in God. It doesn't matter that his army is murdering children in other places in the world. Don't vote for the Liberal, cause he'll let you buy cheaper drugs from Canada, which will save your money, but "may be not safe for you." Americans have a different body than Canadians. Citizens! You haven't been listening to us and your president is losing in election campaign polls! Well, let us elevate the terrorist alert so that you can remember who is the Lord here! It's a pity that we don't have more levels on the scale.
Demagogy? Certainly. It's just like when the candidates spoke about abortions. Kerry explained his point of view clearly and with sense and really nothing is only black and white. And Bush? Citizens, don't ask why the Liberal voted against the partial-birth abortion ban. Only one conclusion is really relevant for you. He is pro-abortion. Of course that's not true. The Constitution and civil rights are here. Who cares?! The president is the law. No judge, even a U.S. Supreme Court justice, will tell the president that he is violating citizens constitutional rights. Citizens, don't worry. We can handle it. Elect your president for the second term and he's going to replace Supreme court justices with his people, with neoconservatives like Antonin Scalia. Unfortunately yes, his name is likely after his Czech ancestors and I have to be ashamed. There is no more conservative man in America.
The world doesn't like your president? Don't believe that liberal propaganda. The most important is you love your president. And Europe? They won't tell us how to make the world safer. This is the job of your president. They don't understand us so beware of them.
Sure, if you're scared, we can manipulate you better. You do what we want, you think how we want. That's right. Are you loosing your opinion and rights? It doesn't matter. Are we taking America back to the 50s of the last century? It doesn't matter. Is American society divided? It doesn't matter. Is this a really hard time for American democracy? It doesn't matter. Vote for the current president for a second term and nothing will be changed. And even if something will change, we won't tell you.
Written with kind help of Jesse

BUSH JE LHÁŘ !!!

Sledoval jsem druhou prezidentskou debatu a mám pár postřehů, o které se rád podělím, ale později. Dnes jen to, Bush nejenomže je hlupák, ale je taky obrovský nacionalista. Můj názor na debatu jako takovou. Kerry vyhrál, ale tentokrát ne tak velkým rozdílem jako při první debatě, kde Bush ze sebe udělal totálního blbce. Podle bleskového hlasování na web stránkách CNN vyhrál tuto druhou debatu přesvědčivě Kerry, jenže CNN sledují většinou lidé liberální, spíše k Demokratům se klonící. A můj pohled je pohled člověka z Evropy, důležití jsou, bohužel, Američané.

Sunday, October 03, 2004

Český festival

V sobotu jsme s Jessem navštívili 6.ročník Czech Street Festival, který pořádá České centrum v New Yorku. Dostali jsme se tam docela pozdě, protože Jesse byl ráno v práci a pak byla šílená doprava v Jersey City kvůli setkání Jehovistů. Měli jsme se tam sejít se Susie, ale nesetkali. Musím říct, v porovnání s festivaly jiných zemí, ten náš byl malý. Přesto bylo velmi příjemné slyšet okolo sebe češtinu a ve stáncích, kterých tam bylo celkem dost, si objednat česky. Počasí nám nepřálo, nebyla sice zima, ale občas zapršelo. Těšili jsme se na české točené pivo, ale jaké bylo naše zklamání, když jsme se dozvěděli, že nemají povolení pivo prodávat. Smůla. Ale znáte to. Čech vždycky najde skulinku, jak problém řešit. Tak i tady. Nedaleko bylo Deli, kde prodávali lahvové pivo a tak většina pivochtivích lidiček ho koupila tam. Ale pozor. V NYC nesmíte pít pivo (alkohol) na ulici. Řeší se to tak, že láhev dáte do papírového sáčku a vesele si dáváte do nosu. Ze stánků s jídlem převažoval v nabídce guláš, nicméně ten si můžu uvařit doma a tak jsem hledal něco, co není běžně dostupné a co jsme dlouho neměl. Našel. Utopence. Obyčejné utopence, ale s jakou chutí jsem si je dal. Pravda, cena nebyla zrovna česká, spíš americká, jeden stál $ 3. Nevadí, nevadí. Zase tak často nemám příležitost si je dát. Mezi ostatními stánky jsme objevili jeden, který zejména mě udělal radost. Stánek slovenského obchodu v Queens prodávající i české věci. K dostání je naše hrubá či polohrubá mouka, mix na knedlíky (kterých sice velký fanda nejsem, ale to co dlouho nemáte vám časem začne chybět) a další sortiment. Koho to zajímá víc, klikněte na odkaz. Bohužel tím, jak jsme přisli dlouho, jsme propásli česká, moravská či slovenská kulturní vystoupení. Viděli jsme jen soutěž v pojídáni švestkových knedlíků. K vidění byl rovněž z dnešního dohledu již stařičký model auta Tatra 603 ze 70. let minulého století. Přesný rok nedokážu odhadnout. Možná naše očekávání bylo velké a tak jsme byli mírně zklamaní nebo to bylo tím počasím a naším pozdním příchodem. Určitě je to však skvělé pro místní česko-slovenskou komunitu. Tak zas příští rok?